Ελλάδα, Ενδιαφέρον

Α' Εθνική ή πανηγύρι;

Άρχίζει την Δευτέρα το διασυλλογικό πρωτάθλημα της α’ Εθνικής και ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να αναφερθώ στα «στράβα» του Πρωταθλήματος, τώρα μάλιστα που η Σκακιστική Επικοινωνία συμμετέχει σε αυτό και δεν πρόκειται να κατηγορηθώ ότι τα γράφω όλα αυτά από «ζήλια» που δεν συμμετέχει ο σύλλογός μου σε αυτό το «πανηγύρι».

Όλοι κατα βάθος είμαστε δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που διεξάγεται το πρωτάθλημα, αλλά κανένας δεν επιχειρεί να κάνει κάτι για να το αλλάξει αυτό. Η ομοσπονδία δεν έχει κανένα λόγο να το αλλάξεις προφανώς γιατί κερδίζει οικονομικά το κατιτίς, οι ομάδες χρησιμοποιούν το παραμυθάκι για να μαζέψουν κόσμο, ενώ οι παίχτες κάνουν τζάμπα διακοπές.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα στραβά που πρέπει να αλλάξουν, τα οποία όλοι τα γνωρίζουν αλλά....

1.     ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ 34 ΟΜΑΔΕΣ όταν η αντίστοιχη α’ κατηγορία στο ποδόσφαιρο έχει 18 ομάδες και πάνε να γίνουν 16, όταν στο μπάσκετ στο οποίο υπάρχουν τετραπλάσιοι σύλλογοι, η α’ Εθνική έχει μόλις 12-14 ομάδες. Η ομάδες λοιπόν πρέπει να μειωθούν και να γίνουν 16 όπως ήταν δηλαδή πριν το 2007 ή 10 όπως ήταν ακόμη πιο παλιά.

2.     ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΚΑΚΙΕΡΕΣ. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχουμε υποχρεωτικές νεανικές σκακιέρες. Θα πει κάποιος μα έτσι κάνουμε ανάπτυξη. ΌΧΙ έτσι δεν κάνουμε ανάπτυξη, έτσι αναγκάζουμε τους συλλόγους να ψάχνουν να βρουν παιδάκια που να παίζουν λίγο σκάκι και μπαίνουμε σε μια λογική του στυλ έλα στην ομάδα μου και εγώ θα σου κάνω δώρο ένα τουρνουά για τον γιο σου ή την κόρη σου. Αν θες να κάνεις ανάπτυξη, φτιάχνεις ένα καλό νεανικό πρωτάθλημα κάτω των 18 ή των 16 με 8 σκακιέρες χωρίς άλλους περιορισμούς και λες ότι όποιος σύλλογος δεν συμμτέχει στο νεανικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να αγωνιστεί σε Εθνική κατηγορία, σε τοπική μπορεί για να μην αποτελειώσεις και όποιους συλλόγους απλά θέλουν να παίζουν χωρίς να έχουν βλέψεις πρωταθλητισμού.

3.     ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙ ΝΟΡΜΑ GM. Απίστευτο! Το διασυλλογικό πρωτάθλημα μας δεν δίνει νόρμα GM γιατί πολύ απλά είναι 7 γύρων. Το άλλο τραγικό είναι ότι γίνεται με ελβετικό και φυσικά η τελική κατάταξη των ομάδων δεν είναι αντιπροσωπευτική, εκτός από την πρώτη θέση. Ναι, αλλά η ομοσπονδία «επιδοτεί» τις ομάδες που τερματίζουν στην πρώτη 10άδα.

4.     ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ. Άλλο πάλι αυτό, υπάρχουν δύο ξενοδοχεία τα οποία φιλοξενούν τους παίχτες των ομάδων, αλλά οι τιμές των δωματίων είναι διαφορετικές με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες να αναγκάζονται να πληρώνουν από 250-500 ευρώ παραπάνω. Δίκαιο!

Το κακό είναι ότι όλοι τα γνωρίζουν αυτά αλλά όπως ήδη έχω αναφέρει κανένας δεν θέλει να τ’αλλάξει. Μάλλον δεν θέλουμε ένα δυνατό, δίκαιο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά προτιμάμε ένα πανηγυράκι.

Εκτύπωση Email