Ελλάδα, Σκακιστική Επικοινωνία, Ενδιαφέρον

β' Εθνική - Εκτίμηση θέσης

Δύο γύροι έχουν συμπληρωθεί στη β' Εθνική. Ας δούμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

 

articles7

Έχουν συμπληρωθεί δύο αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της β' Εθνικής και μέχρι στιγμής, αν και είναι ακόμη νωρίς, κάποιες ομάδες έχουν ξεχωρίσει ως προς την διεκδίκηση των 2 πρώτων θέσεων που οδηγούν στον ΠΟΑ. Ας κάνουμε λοιπόν μια πρώτη εκτίμηση θέσης όλων των ομάδων.

Ο ΣΟ Χαλανδρίου έχει ξεκινήσει με 2 νίκες και σε σχέση με πέρσι είναι ενισχυμένος στη γυναικεία σκακιέρα και σε 2 νεανικές σκακιέρες. Διαθέτει μια πολύ καλή και ισορροπημένη ομάδα και φέτος δείχνει να θέλει να ανέβει στον ΠΟΑ. Ακόμα είναι νωρίς βέβαια, αλλά το Χαλάνδρι είναι ένα από τα φαβορί.
Ο ΣΟ Καλλιθέας είναι η 2η ομάδα που έχει το απόλυτο και μάλιστα στον τελευταίο αγώνα κέρδισε με 8-2 την ομάδα του ΣΜΑΟΚ, παίζοντας χωρίς την 1η της σκακιέρα. Διαθέτει έμπειρους παίχτες στις 5 πάνω σκακιέρες, μαχητικούς έφηβους και φυσικά μια τεράστια «φανέλα». Μπορεί να μην καταφέρει να πλασαριστεί στις 2 πρώτες ομάδες, αλλά σίγουρα θα κάνει «ζημιές» σε ομάδες που θα διεκδικούν την άνοδο. 

Συνεχίζουμε με τον ΑΟ Πεύκης, ο οποίος μπορεί να έχει ήδη μία ήττα, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα φαβορί για άνοδο, καθώς έχει μια ομάδα γεμάτη σε όλες τις σκακιέρες. Στο τελευταίο αγώνα κέρδισε με 8-2 τους Αμπελόκηπους, πράγμα που δείχνει ότι η ομάδα διαθέτει παντού καλούς παίχτες. Απλά από δω και πέρα δεν επιτρέπονται τα λάθη. Από την άλλη ο ΣΟ Αμπελοκήπων έχει σημειώσει μία μεγάλη σε έκταση νίκη και μία επίσης μεγάλη σε έκταση ήττα. Αυτό μας δείχνει ότι οι Αμπελόκηποι αν βρεθούν στην «μέρα» τους μπορούν να κερδίσουν τον οποιονδήποτε, αλλά από την άλλη είναι ασταθής ομάδα. Ίσως να διαθέτουν την ομάδα με τις εμπειρότερες αντρικές σκακιέρες της κατηγορίας, αλλά θα έχουν προβλήματα όταν αντιμετωπίζουν ομάδες με καλές νεανικές σκακιέρες. Η 3η ομάδα που έχει μία νίκη και μία ήττα είναι ο ΣΟ Ηλιούπολης. Ξεκίνησαν με οριακή νίκη επί του ΔΗΚΕΠ και στην συνέχεια έχασαν οριακά από την Καλλιθέα. Η Ηλιούπολη θα τα παλέψει όλα τα παιχνίδια και θα είναι μία ανταγωνιστική ομάδα. Ίσως είναι δύσκολο να μπει στις δύο πρώτες θέσεις, αλλά δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για καμία ομάδα. Διαθέτει επίσης πολύ καλές αντρικές και γυναικεία σκακιέρα καθώς και 2-3 πολύ καλές νεανικές σκακιέρες.

Ο ΕΕΣ Κορυδαλλού μπορεί μέχρι στιγμής να έχει μία ισοπαλία με τον ΣΜΑΟΚ και μία οριακή ήττα από την Επικοινωνία, αλλά σίγουρα δεν είναι από τις ομάδες που θα κινδυνέψουν. Διαθέτει από τις καλύτερες νεάνιδες τις κατηγορίας, έναν πολύ καλό έφηβο και φυσικά η 5άδα στις πάνω σκακιέρες μπορεί να κάνει θετικός σκορ εναντίον όλων των ομάδων. Ο ΣΜΑΟ Καισαριανής είναι μία ομάδα που πρέπει να έχει ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία, αλλά αν αγωνίζεται «κομπλέ» στις αντρικές σίγουρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

Το ΔΗΚΕΠ δεν έχει ξεκινήσει καλά, αφού «μετράει» δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια αλλά και οι δύο συναντήσεις κρίθηκαν στον πόντο. Σίγουρα δεν θα κινδυνέψουν αφού διαθέτουν αξιόπιστες αντρικές και γυναικεία σκακιέρα και πολύ καλές νεάνιδες. Το θέμα είναι ότι αν είχαν στόχο την άνοδο, μάλλον πρέπει να το ξεχάσουν και να ξαναεκτιμήσουν τη θέση. Το μόνο που δεν μπορεί να πει κάποιος είναι ότι έχω δύο πόντους σίγουρους με το ΔΗΚΕΠ. Όλα τα μας θα κριθούν στον πόντο. Άσχημο ξεκίνημα με δύο ήττες και από το ΣΟ Παγκρατίου το οποίο είναι μεγάλη έκπληξη. Στο πρώτο παιχνίδι με τους Αμπελόκηπους έχασαν με 7-3, γιατί έχασαν 3-0 στις 3 πρώτες σκακιέρες, πράγμα που δεν μπορεί να επαναληφθεί, αφού η δύναμη της ομάδας βρίσκεται πάνω. Στο 2ο παιχνίδι με το Χαλάνδρι έχασαν με 5½-4½, αλλά στις πρώτες σκακιέρες είχαν 3½ στα 4. Μάλλον ούτε το Παγκράτι θα κινδυνέψει, αλλά και αυτοί αν είχαν στόχο την άνοδο, πρέπει να το ξεχάσουν.

Πάμε τώρα στην ομάδα μας, την Σκακιστική Επικοινωνία την οποία άφησα για το τέλος και φυσικά είναι δύσκολο να είμαι αντικειμενικός. Είναι η 4η χρονιά που συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα της β' Εθνικής και κάθε χρόνο ξεκινάμε με στόχο την άνοδο, αλλά κάθε χρόνο στις λεπτομέρειες την χάνουμε. Φέτος λοιπόν και πάλι στόχος μας είναι η άνοδος, αλλά η διαφορά με τις άλλες χρονιές είναι ότι φέτος το λέμε. Η ομάδα μας ηλικιακά είναι η νεαρότερη της κατηγορίας, αφού από τους 10 παίχτες που παίζουν οι 8 είναι κάτω από 16 ετών. Αυτό μπορεί να σημαίνει έλλειψη σε εμπειρία, αλλά από την άλλη υπάρχει το ταλέντο και η δείψα για διάκριση. Επίσης, η ομάδα παραμένει ίδια τα τελυταία 5-6 χρόνια αφού όλοι αυτοί οι παίχτες είναι προϊόν της ακαδημίας του συλλόγου μας, οπότε μιλάμε και για άλλο δέσιμο με την ομάδα. Στον 1ο γύρο κερδίσαμε την Πεύκη με 6-4 με εξαιρετική εμφάνιση στις πάνω σκακιέρες, αφού κάναμε 4 στα 5, ενώ στο 2ο γύρο κερδίσαμε οριακά τον Κορυδαλλό με 5½-4. 
Πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, βλέποντας όλες τις ομάδες διαπυστώσαμε ότι πρόκειται ίσως για το δυσκολότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, γιατί δεν υπάρχει ούτε ξεκάθαρο φαβορί για να ανέβει, αλλά ούτε και η ομάδα που να πεις ότι θα την κερδίσουμε εύκολα. Μπορεί η ομάδα που θα ανέβει να κάνει δύο ήττες, πολύ πιθανό κάποια να μείνει 3η σε ισοβαθμία, όλα λοιπόν είναι ανοιχτά. 

Εκτύπωση Email