Ελλάδα, Σκακιστική Επικοινωνία, Ενδιαφέρον

Goumas - Abelakiotis

Η Επόμενη μέρα

Έχουν περάσει κάποιες μέρες από την ολοκλήρωση της α’ Εθνικής και ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα .

Η ‘α εθνική ολοκληρώθηκε και όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι που  η ομάδα πέτυχε τον στόχο της, χαρούμενοι για την συμμετοχή μας και όλοι ανυπομονούμε για την επόμενη χρονιά στοχεύοντας σε κάτι καλύτερο.

Δε λέω μια χαρά είναι το «παραμυθάκι» της α’ Εθνικής ιδίως όταν έχει αίσιο τέλος, αλλά για να φτάσουμε μέχρι εδώ κάποιοι τράβηξαν «κουπί» όλο το Χειμώνα και κάποια πράγματα στο μέλλον θα πρέπει να αλλάξουν.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο σύλλογος δεν είναι μόνο για να παίζουμε στην α’ Εθνική, υπάρχουν κατά τη διάρκεια της χρονιά και άλλες διοργανώσεις στις οποίες θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερο ζήλο και θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας, αλλιώς να πούμε ότι εμείς οι 10 θα παίξουμε το καλοκαιράκι και οι υπόλοιποι.... αντίο. Διοργανώσεις όπως το κύπελλο, το πρωτάθλημα νέων και τα διασυλλογικά κύπελλα Μπίκου και Αττικής Φιλίας οι α’ όμιλοι, μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές παρτίδες. Δικαιολογίες του τύπου οι αγώνες δεν είναι ισχυροί και κάτι τέτοια δεν υπάρχουν, έλα παίξε κάνε 7/7 και μετά τα λέμε.

Άλλη μια άσχημη εικόνα για τον σύλλογο είναι η μη συμμετοχή των κορυφαίων σκακιστών της ομάδας στις διοργανώσεις του συλλόγου. Δεν επιτρέπεται ο σύλλογος να κάνει διεθνές τουρνουά και να παίζει μόνο ένας παίχτης του συλλόγου στο α’ γκρουπ. Πάλι δικαιολογίες ότι μετά έχει νεανικά και πιο μετά α’ Εθνική, δεν υπάρχουν. Υπήρξαν παίχτες που έπαιξαν και στα τρία τουρνουά χωρίς πρόβλημα στην απόδοση τους. Στο φινάλε έλα παίξε 7 γύρους και ζήτα τους δύο τελευταίους εξαίρεση. Καλά για τα ράπιντ και τα μπλιτς που έδιναν φιλοξενία, δεν μιλάω καθόλου.

Στην ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες GM και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές. Στις προπονήσεις που κάνει στο σύλλογο θα έπρεπε απλά να γίνεται πανικός. Πριν μερικά χρόνια άκουγα διαμαρτυρίες του στυλ ότι όλες οι ομάδες έχουν προπονητή GM, ενώ εμείς τίποτα, τώρα όμως; Ο καθένας μπορεί να κάνει προπονήσεις με όποιον θέλει, αλλά όταν ο σύλλογο σου δίνει μια τέτοια δυνατότητα θα πρέπει να την στηρίξεις, γιατί στην α’ Εθνική όπως είδαμε ο καθένας κοιτάζει τον σύλλογο που παίζει, δεν θα σε προετοιμάσει κάποιος από άλλο σύλλογο για να παίξεις εναντίον του.

Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το πρωτάθλημα της α’ Εθνικής είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να κερδίσουμε έλο?? Λάθος! Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κερδίσει η ομάδα. Ο καθένας πρέπει να μάθει να παίζει στη σκακιέρα στην οποία είναι καλύτερα για την ομάδα. Όσοι θέλουν να κερδίζουν έλο μπορούν να παίξουν σε ατομικά τουρνουά. Έλεος πια με το έλο, μάθε σκάκι, κέρδιζε αυτούς που είναι 100-200 μονάδες από κάτω και το έλο θα έρθει.

Τέλος, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι πολύ άσχημη  εικόνα όταν κάποιος κάνει ισοπαλία σύντομη χωρίς να έχει ρωτήσει τον αρχηγό. Σκέψου τον διπλανό σου εκείνη τη στιγμή ο οποίος για να κερδίσει η ομάδα θα πρέπει να παίξει αυτός για νίκη. Είναι σα να διώχνεις την ευθύνη από πάνω σου.

Θα πρέπει λοιπόν τη νέα χρονιά να αλλάξουμε λίγο νοοτροπία και να πάρουμε πιο ζεστά το θέμα σύλλογος να στηρίξουμε την όλη φάση και όπως λέει και ο Μπανίκας “Παίξ’τε ομαδικά”.

Για τον "αγαπητό" μας γείτονα θα μιλήσω προσεχώς σε άλλο άρθρο.

Εκτύπωση Email